mediterr

A nyár beköszöntével végre megint foglalkozhatunk a kinti növényekkel, a teraszbútorokkal, a világítással. Ehhez szeretnék ötleteket adni: hogyan tehetjük szebbé kertjeinket, balkonunkat, teraszunkat a virágok és a kültéri fényforrások segítségével. Ha éppen esik az eső, ne szegje kedvüket, mert tervezgetésre, beszerzésre az esős idő tökéletesen megfelel!

 mediterrán erkély

Amikor növényekkel vesszük körül magunkat, akkor természetes törekvés részünkről, hogy elsősorban az egész nyáron át folyamatosan virágzó fajtákat részesítjük előnyben. Ki ne szeretné az ablakon kinézve vagy a kertbe kilépve az állandó virágözönt csodálni? Az egynyáriak mellett elsősorban a mediterrán tájakról való növények alkalmasak erre. Ezeket lehet edényben is tartani, aminek köszönhetően a mozgatásuk viszonylag könnyű. Ha a telet a lakásban vagy a télikertben esetleg a védett lépcsőházban töltötték, akkor a nyár közeledtével a szabadba való kiköltöztetésük nem nehéz feladat. Melyek ezek a virágok és mik a fő jellemzőik?

A legszebb és legkedveltebb mediterrán növény címéért bátran nevezhetne a leander, amelyet nálunk babérrózsának is hívnak. Az elnevezés egyrészt örökzöld, hosszú leveleire utal, amelyek a babéréra emlékeztetnek, másrészt csoportosan megjelenő virágzatára, mely a rózsáéval vetekszik. Virágai rózsaszínűek, fehérek, pirosak, mélylilák, casino sőt tarkák is lehetnek.

leander

Ha folyamatos virágzásra vágyódunk, jó választás a sétányrózsa. Nem nő meg túl magasra, csak kis törzses fácskát vagy bokor formájút nevelhetünk belőle. Virágai a verbénáéra emlékeztetnek, viszont a színük nem állandó. Eleinte élénksárgák, majd később narancsvörössé változnak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A másik nagy kedvenc a mediterrán növények családjából a murvafürt, azaz a Bougainvillea. Ez különleges leveleivel díszít, hiszen a valódi virágai nagyon aprók, de ezeket rendkívül látványos murvalevelek övezik. Metszéssel kisebb fává alakítható, de általában valamilyen támaszték mellett szokták nevelni. Akkor virágzik a leggazdagabban, ha tűző napra ültetjük.

murvafürt

A neve alapján nem gondolnánk, de a kefevirág is különleges és gazdagon virágzó délszaki növény. Virágainak fő díszét a sok-sok körkörösen fejlődő élénkpiros porzó adja. Levelei lándzsa alakúak, megdörzsölve citromos illatot árasztanak. A többi mediterrán növényhez hasonlóan napimádó.

 kefevirág

A mediterrán növények népes családjából ezek a kedvenceim. A virágok mellett a kinti fényekkel is játszhatunk, ha a teraszok, lodzsák, erkélyek, kertek hangulatát tovább szeretnénk fokozni. Ezekről a következő heti bejegyzésben olvashatsz:)
Addig megmutatom egy Ilyen volt – Ilyen lett kép segítségével, milyen mesés eredményt lehet elérni akár egy egyszerű balkonon is, virágok, néhány színes párna, szőnyeg és kaspó segítségével!

ilyenvolt-ilyenlett

Kellemes inspirálódást, jó időtöltést!             Emese