lakberendezesi-otletek-terkihasznalas-a-maximumon-kis-lakasban-feluletek

A tavasz közeledtével felerősödik a megújulás vágya a lakberendezésben is. Szeretnénk, ha az otthonunk frissebb, szebb, különlegesebb lenne. A legegyszerűbben a textilek, függönyök, díszpárnahuzatok cseréjével érhetjük el ezt a hatást. De mi a helyzet akkor, ha komolyabb átalakítás-felújítás előtt állunk? A család egyik legfontosabb, központi funkcióval rendelkező terének, a nappalinak a hangulatát, stílusát és a benne élők kényelmét nagymértékben befolyásolja, hogy milyen ülőbútorokat választanak, hiszen az oda elhelyezett kanapék, fotelek a tér meghatározó elemei. Ennek ellenére kevesen gondolják végig, hogy pontosan mekkora méretűt és milyen anyagból készültet érdemes vásárolni. Pedig az ülőbútoroknak már az elhelyezése is árulkodik a szokásainkról, életformánkról, vagyis rólunk.

láda asztal

kanape_ulogarnitura_nappali_szoba_berendezes_otletek_roche_bobois_kanapek_12

Terence Conran szerint az ültetés mikéntje meghatározza a viselkedést és nagymértékben befolyásolja az egymás közötti kommunikációt. Ez kiválóan megfigyelhető például az olyan – főként orvosi rendelőkben, kórházakban található – várótermekben, várószobákban, ahol kemény, egyenes háttámlájú székek sorakoznak a fal mellé állítva, éber, várakozásteljes testhelyzetbe kényszerítve az embereket, és elbátortalanítva a beszélgetést, ismerkedést.

Az ülőbútorokat történelmi fejlődését végigtekintve látható, hogy azok csoportos elhelyezése a társalgás elősegítése érdekében, a 18. század vívmánya volt. Ekkortól vált divattá a körkörös elrendezés, és ez a szokás hosszú évtizedekre megmerevedett. Csak 1780 után terjedt el a sokkal lazább csoportosításuk, amely lehetővé tette, hogy az emberek más-más körökben, kisebb csoportokban érintkezzenek egymással.
Ma már nincsenek kőbe vésett szabályok az ülőbútorok elhelyezésével kapcsolatban, hiszen általában úgy helyezzük el az ülőalkalmatosságokat, hogy azok megkönnyítsék a társalgást és mindenki számára kellemes közérzetet biztosítsanak. Ha a nappaliban kandalló is található, akkor a körülötte/előtte lazán elhelyezett kanapék és fotelek mindig beválnak.

melg és barátságos légkör

Egy dologra feltétlenül érdemes figyelni kanapé választásakor: társaságban a kanapét sosem lehet kihasználni teljes kapacitásában. Egy kétszemélyes kanapé nem alkalmas igazán két ismerős ember beszélgetésére, hiszen ha ketten kényszerülnek egymás mellé, nem lazíthatnak fesztelenül. (Természetesen kivételt képez ez alól, ha a két ember között bizalmas a kapcsolat.) Ugyanígy vendégeskedés esetén egy háromszemélyes kanapén sem három, csak két ember tud kényelmesen, egymás felé fordulva beszélgetni.

jópéldaKisebb alapterületű nappalik esetében a hagyományos, nehézkes és sok helyet elfoglaló 3+2+1 variációjú ülőbútorok (azaz háromszemélyes és kétszemélyes kanapé + fotel) helyett inkább egy kanapét és mellé két-három könnyedebb fotelt (puffot, zsámolyt) érdemes elhelyezni. Ez az elrendezés nem csak levegősebb, lazább hatást kelt, de a fotelek mobilitása miatt könnyebb átrendezni a helyiséget, ha az alkalom úgy kívánja.

studio-peregalli-naples-apartment-03-living-roomSzintén problémát szokott okozni az utóbbi évek divatos sarokgarnitúrája, amelyet praktikus okokból sokan szívesen megvásárolnak. Sajnos, az ilyen L alakú kanapék szobákon belüli elhelyezési lehetőségei meglehetősen korlátozottak. Igazán csak a sarokban jól kihasználhatók, illetve egylégterű amerikai konyhákban, ahol térelválasztó funkciót adhatunk neki. Kis alapterületű nappalikban minimálisra csökkentik a változtatás lehetőségét.

_DSC2877 érdemesaz oszlopotkihasználni

A következő blogbejegyzésben azzal folytatom, hogyan helyezzük el az új ülőbútorokat a nagyobb terekben, illetve milyen szempontok alapján válasszunk kanapét?           Addig is jó olvasást!            Emese