97fb95373049e5387d8f4b0a13ab52b0

A loftlakás eredetének megismeréséhez az 1800-as évek végére, Párizsba kell visszarepülnünk az időben. A hirtelen felvirágzó művészetek képviselői – elsősorban a festők és szobrászok – sok fényt árasztó, hatalmas ablakokkal rendelkező tágas, magas tereket igényeltek, ahol műveiket megalkothatják és tárolhatják. Ez vezetett a művésznegyedek, bohémtanyák kialakulásához. Később az 1930-as években Amerika nagyvárosaiban is megjelent ez a típus, amikor az elhagyatott gyárnegyedekben nincstelen művészek és lakásfoglalók telepedtek le.

A mai értelemben vett loft a világ egyik legkülönlegesebb ingatlantrendje, amely az 1970-es években indult hódító útjára. Mára életforma lett loftban lakni, nézzük hát meg, mi is jellemzi ezt a lakástípust!

Elhagyott gyárépületek, üzemcsarnokok átalakításával és lakhatóvá tételével alakultak ki.

f_163184586-7c5c5152

A loftra magas ablakok, óriási terek, nagy belmagasságok és sok fény jellemző, valamint a ház múltjára emlékeztető ipari szellőzők, csövek, tartóoszlopok, gerendák, amelyeket nem rejtenek el, éppen ellenkezőleg: a tér hangulatához szervesen hozzátartoznak, mindenütt hangsúlyozottan látszanak. Gyakran galériákkal tagolják több szintre a belső tereket.

A lakberendezők szerint a loftokon belül két irányzat különíthető el markánsan:

A hagyományos loft-stílus kedvelői csak az eredetileg valóban gyárépületként, csarnokként funkcionáló épületekből létrehozott lakásokat fogadják el valódi loftnak. Közös jellemzőjük a lehetőleg eredeti, vakolatlan téglafalak, a betonfelületek, az 5 métert is meghaladó belmagasság, a hatalmas ablakfelületek, a falakon körbefutó, látszó gépészeti elemek, csövek, kábelek, és a 150-200 négyzetmétert elérő, sőt, meghaladó egylégterű terek.

Az új iskola követői minden olyan régi és új épületet loftnak tekintenek, amely nagy, összefüggő terekkel rendelkezik. Ezeknél is jellemző a hatalmas belmagasság, az óriási ablakok, a látszó gépészeti megoldások, de a területük kisebb, 150 négyzetméter alatti is lehet.

egy_gyonyoru_loft_enterior_minden_funkcio_egy_terben_02

145

haromszintes_penthouse_loft_lakas_gyonyoru_terekkel_loft_lakberendezes_01

Egy dologban mindkét irányzat képviselői egyetértenek: a loftlakások csak városi környezetben képzelhetők el, berendezésük pedig az indusztriális és a minimál art stílusjegyeit viseli magán, időként némi eklektikával megbolondítva.

A betonból készült oszlopok és egyéb felületek, a rozsdamentes csőrendszer, a króm kiegészítők, a fürdőszobai vízcsövek mind-mind látványelemekké váltak, amelyek nélkül elképzelhetetlen egy igazi loft belső kialakítása.

Előtérbe került tehát a nyersbeton, amelyből nemcsak padló, hanem konyha -és fürdőszobai pult, zuhanytálca, sőt akár fürdőkád is készülhet. Gyakori alapanyag a kő, az üveg és a fafelület is. Utóbbival érdemes bőkezűen bánni, mert kiválóan ellensúlyozza a loftok alapvető, kissé rideg-hideg hangulatát.

Loftok berendezésekor érdemes szem előtt tartani, hogy ez a stílus semennyi elöl hagyott holmit, kacatot, lomot nem visel el, ezért rengeteg beépített, láthatatlan tárolófelületre van szükség. A bútorok méretükben a hatalmas terekhez alkalmazkodnak, lehetnek kissé túlméretezettek, többszemélyesek. Nyugodtan használhatunk tizenkét személyes étkezőasztalt, magas konyhapultot sok bárszékkel, hatalmas íróasztalt, kétszemélyes foteleket. Az ipari jelleg, és az egyszerű vonalvezetésű, design bútorok mellett szinte mindig fellelhető ezekben a lakásokban egy-egy ikonikus darab (vagy ezek másolata) Breuer Marcelltől, Mies van der Rohe-tól vagy Le Corbusier-től. Mivel az eklektika is helyet kaphat a loftok lakberendezésekor, ezért egy-két antik bútordarab nagyon jó feszültséget tud kelteni a betonfelületek és vakolatlan téglafalak között. Ami biztosan nem való a loftba, az a sok textil, párna és függönyök. Minimális számú díszpárna és maximum egy, lehetőleg dizájner tervezte szőnyeg illik a nappaliba. És néhány színvonalas képzőművészeti alkotás, nagyméretű kortárs festmények, fotók, szobrok formájában.

budapesti-loft-8 110 81

A stílusjegyekből következik, hogy a közelgő karácsony alkalmával sem mindegy, hogy milyen ünnepi dekoráció kerül a loftokba. A letisztult, modern vonalú terekbe hasonló hangulatú dekorációt válasszunk. Legyen a vonalvezetés egyszerű, nagyvonalú, itt nincs helye az aprólékos díszítésnek, a részletezésnek. A karácsonyi díszítés lehet akár egyszínű is, vagy alkalmazkodjon a loft meglévői színeihez. A stílushoz jól passzol az ezüst, a szürke, a fehér, és a fekete, vagyis a trendszínek. Jó választás lehet a modern, de kevésbé merész terekbe a bézs-arany, a jégkék-ezüst, a szürke-ezüst vagy a piros-szürke színösszeállítás. Ha alapszínnek a fehéret választjuk, akkor legfeljebb egy színnel párosítsuk, és az lehetőleg szerepeljen a lakás színei között. A dekoráció lehet nagyméretű is, hiszen a hatalmas terekbe ez illik igazán. Az uralkodó motívumok azonban nem feltétlenül karácsonyiak: lehet jégcsap, vízcsepp vagy stilizált jégvirág. Ennél a stílusnál érdemes igazán követni „a kevesebb több” alapszabályt, és a díszek tudatos kiválasztásával, sőt, ismétlésével megteremteni a vágyott karácsonyi hangulatot.

5aa2abc04a7c8cad50791ea0f4b2cc24 black white silver christmas tree decorations

 exciting-silver-and-white-christmas-tree-decorations-4