1

Pár évtizeddel ezelőtt a tetőtér leginkább a „majd jó lesz még valamire” mondattal illetett haszontalan lomok tárolására szolgált. A helyzet az ingatlanárak emelkedésével és a beépíthető területek nagyságának csökkenésével gyökeresen megváltozott az elmúlt 15-20 évben. A régi padlások szerepe felértékelődött, és nagyon sokat közülük tetőtérként-beépítéssel hasznosítottak. Ráadásul – főként Budapesten – egyfajta sajátosan pozitív életérzés is kötődik a tetőtérben való lakáshoz.

1 Kind Design attic-room-36 tetoteri-lakas-nappalija

Az egyik legfontosabb feladat a már meglévő ház új tetőterének kialakításakor a lépcső jó elhelyezése. Sokan hajlamosak elfeledkezni arról a tényről, hogy a tetőtérbe vezető lépcső teljesen megváltoztatja annak a helyiségnek a kinézetét, ahonnan elindítjuk azt. Legtöbb esetben a nappali hangulata és stílusa változik meg általa. Szerencsésebb, ha az előszobából, vagy a hallból vezet fel a lépcső a tetőtérbe. Ha kevesebb hellyel rendelkezünk az adott helyiségben, ahonnan az új lépcső indul, nem szerencsés megoldás egy nehezebb, rusztikusabb feljárót betervezni, törekedjünk inkább a kecsesebb, könnyedebb kinézetű (pl. gipszbeton) lépcső kialakítására.

A tetőtér legjellemzőbb sajátosságai közé tartozik, hogy a szobák oldalfalai közül egy vagy több is a tető casino síkját követve ferde. Ennek ellenére ezekben is kényelmes és praktikus otthonok rendezhetők be, ugyanakkor a ferde falak miatt jó néhány bútor biztosan egyedi tervezésű és kialakítású lesz. A tető alatti otthonok adottságai különlegesek, és ezt érdemes kihasználni, így az esetleges hátrányok előnnyé válhatnak. A ferde síkok mindenképpen kreativitásra ösztönöznek, és sok esetben nagyon jó megoldások születnek. Az viszont biztos, hogy a tetőtér az egyedileg beépített szekrények, polcok, tárolók, gardróbok színtere!

A hasznos belmagasság a tetőtérben 1,90 méter. Ami ez alatt helyezkedik el, az a berendezés kialakításában csupán másodlagos funkciót tud ellátni. Az egyenes falak mellé a nagyobb méretű bútorok, szekrények, tárolók, míg az alacsonyabb falak mellé az ágyak, kanapék, egyéb ülőbútorok, és a kisebb polcos szekrények, komódok kerülhetnek.

135319163774452312_KemTvuKz_f Momo_tet_t_r_bels_1

A 2. résszel a jövő héten folytatom:)

Vitkolczi Emese

www.ezeregyenterior.hu