loftban

Körülbelül egymillió évvel ezelőtt az ősember „feltalálta” a tüzet, és azóta nem tudunk és nem is akarunk lemondani a lángok varázsáról. A legtöbb emberben, amint családi házba költözik, megfogalmazódik az igény: kell egy kandalló! A jó hír az, hogy nem csak házakban, de lakásokban is elérhető és megvalósítható a kandallóépítés.

Amikor felmerül a kandalló igénye, sok kérdés gyűlik össze: Mennyi hely szükséges a kandalló megépítéséhez? Mekkora legyen a tűztér? Milyen kémény szükséges és elégséges? Hol a legoptimálisabb az elhelyezése? Milyen típusú kandallók vannak?

 Nézzük először a méretezést! Az ideális szélességméret 120-150 cm között mozog, ebben már kialakítható egy normál méretű kandalló, tartva az alapformákat. A minimális mélység burkolattal együtt 60 cm, ami csökkenthető a falba való véséssel, de ez nem minden lakás esetében alkalmazható megoldás.

Egy átlagos szigetelésű lakásnál 20 légköbméterenként 1 KW hőleadás szükséges (forrás: baubid.hu). A méret növelésével a hőleadás is növekszik. A lakás méretétől függetlenül azonban minden esetben gondoskodni kell a megfelelő levegő utánpótlásról. Ez megoldható külsőlevegő bevezetéssel, vagy légbeeresztő szellőzővel is.

A kandalló elhelyezésének megtervezésekor figyelembe kell venni a hősugárzást és a konvekciós levegőáramlást. Léteznek olyan kandallók, amelyeken konvekciós lemezburkolat is van. Ennek feladata, hogy a kandallótest és a a lemezburkolat között összegyűjtött meleg levegőt irányítottan ugyanabba, vagy egy másik helyiségbe lehessen elvezetni. A felmelegedett levegő felfelé száll, helyébe hideg levegő áramlik; az így kialakuló áramlást konvekciónak, a fűtésmódot pedig konvekciósnak nevezzük. A konvekciós légáramlás magától átforgatja a levegőt bizonyos légköbméter mennyiségig. Ventilátoros változatban is létezik.

A kandallóüveg irányát úgy kell pozicionálni, hogy oda irányuljon a felülete, ahol a legtöbben és legtöbbet tartózkodnak, mert így kevesebb fűtéssel is kellemesebb hőérzet érhető el.

A kéménynek kiemelt szerepe van a kandalló betervezésekor, mert alapvetően a kémény keresztmetszete és hossza határozza meg a kandalló méreteit és az üvegfelületét. A kéménynek meg kell felelnie az MSZ előírásainak, amit a helyi kéményseprő vállalat ellenőriz. Ezért már a ház tervezésekor érdemes konzultálni egy kandallóépítésben jártas szakemberrel!

 És végül: milyen típusú kandallók léteznek?

A felhasznált tüzelőanyag alapján vannak fatüzelésű, gáztüzelésű, bioetanollal működő, elektromos árammal működő és pellet tüzelésű típusok.

A legelterjedtebb, fatüzelésű típusnak további két változata van: a klasszikus, nyitott tűzterű és a modern, zárt tűzterű kandalló.

Nyitott változatot napjainkban már ritkán terveznek családi házakba, mivel műszaki és biztonsági okokból is elmaradnak a zárt tűzterűekhez képest. Inkább nyaralókban, alkalmi használatú, időlegesen lakott épületeknél fordulnak elő. Gyorsan meleget adnak, de folyamatos fűtőanyag-utánpótlásra szorulnak, magyarul: addig melegítenek, amíg fával tápláljuk őket.

A zárt tűzterű kandallók folyamatos fűtési igény kielégítésére is alkalmasak. Központi fűtés szolgáltatására, vagy annak rásegítésére szintén képesek, mivel a központi fűtésrendszerre kapcsolhatók.

A pellet kandalló alapanyagát, a pelletet fahulladékból, vagy kizárólag erre a célra termesztett faültetvényekről származó faaprítékból készítik. Környezetbarát, mert elégetésekor kevésbé terheli a környezetet, mint a többi, hagyományos tüzelőanyag.

1394106_613830968662974_893856346_n

Mi a helyzet akkor, ha nincs kémény?

Szerencsére alternatív megoldásként itt jöhetnek szóba az árammal működő és a bioetanol kandallók. A villanykandallónak számos változata van, de azt érdemes tudni, hogy még a legprofibbak sem adják vissza az igazi tűz látványát, és persze nem is minősülnek túl takarékos megoldásnak. A bioetanollal működő kandalló füstmentes, és káros égéstermék nélkül fűt, ezért kémény nem szükséges hozzá. A teljesítménye a gázkandallóéhoz hasonló. Napjainkban a passzívházakba ezt a kandallótípust építik be.

Ha tisztában vagyunk a funkciókkal, akkor dönthetünk a dizájnról is. A köztudatban még mindig a rusztikus és a klasszikus stílusú kandalló a legelterjedtebb, de nem minden otthon részeként képzelhetők el. Egy modern, minimál vagy keleties hangulatú enteriőrbe oda illő anyagokból készült kandallót kell elképzelni. Szerencsére a kínálat meghökkentően nagy, kedvünkre válogathatunk a természetes kőburkolatok, a márvány, a gránit burkolat, a gipszkartonba rejtett tűztér vagy a térbe állított variációk között. Számtalan formatervezett típus is kapható, ezért ma már nincs olyan helyiség, ahová ne illene kandalló (bár a nappaliban való központi szerepét napjainkban is megtartotta), és ahol ne húzódhatnának meg decensen a lángnyelvek, akár egy elegáns üveglap mögött is. A belsőépítészet és lakberendezés szívesen alkalmazza meghökkentő elemként az asztallapjából felbukkanó látványkandallót, vagy a térbe állított, határolóként/elválasztóként funkcionáló kandallókat is.

casavoguebrasil

A laikus számára nehéz eligazodni az adatok, értékek, típusok között, ezért a ház tervezésekor fontos egyeztetni az építésszel, és a kandallóépítővel is. A dizájn kitalálásához szintén érdemes szakemberhez fordulni, mert a legszebb és legkülönlegesebb kandallók akkor jönnek létre, ha azokat a ház részeként előre beterveztetjük az épületbe. Amennyiben a már meglévő házba később kerül be a kandalló, akkor annak megjelenésén rendszerint látszik az utólag megkötött kompromisszum. Ezért még akkor is érdemes előre megtervezni, ha az anyagiak nem teszik lehetővé a megálmodott kandalló azonnali megvalósítását!

300évesantikkandallótoszkánnappaliban melg és barátságos légkör kőből

 Köszönet a Zsófi Team Kft.-nek a szakmai lektorálásért.