zold2

Az utóbbi hetek-hónapok szürke-komor időjárása miatt szinte mindenki „kiéhezett” már az üde, friss, szemgyönyörködtető színekre. Remélem, mire ez a lapszám megjelenik, már tényleg megérkezik a napsütéses jó idő! Addig is az otthonunkban teremthetjük meg a tavaszi hangulatot, a színek segítségével.

Mely színek szerepelnek a tavaszi palettán?

Ilyenek– a teljesség igénye nélkül – : repcesárga, aranysárga, napsárga, korallpiros, pipacspiros, vízkék, türkiz, fűzöld, banánzöld, hárszöld, lazacrózsaszín, barackszín. A nevek is utalnak rá, hogy ezek az árnyalatok a természetben megtalálható színárnyalatok.

Szinte minden stílusú lakótérben képesek vidám, lendületes hangulatot teremteni.

A tavasz színei melegek és világosak, ugyanakkor könnyedek, levegősek. Sok köztük a pasztell árnyalat. A színek nem csupán az öltözködésben-sminkelésben játszanak fontos szerepet az életünkben, esztétikai hatásuk mellett kihasználhatjuk pszichikai hatásukat, különösen a saját otthonunk falain belül.

Mi jellemzi az egyes színeket?

sárga a tavasz alapszíne. Optimizmust és vidámságot sugároz, ezáltal jókedvre hangol. A kutatások szerint az intelligens, nyílt, derűs, öntudatos emberek kedvelik leginkább.

A lakberendezésben tértágító, közelítő hatása érvényesül.

Telített, élénk árnyalatait nagyobb falfelületeken, bútorokon, egyéb berendezési tárgyakon alkalmazva könnyen harsánnyá, rikítóvá válhat. Ezért bánjunk óvatosan a kankalinsárgával, az okerral, a citromsárgával. Viszont egy-egy kisebb részlet kiemelésére, figyelemfelkeltésre nagyon is alkalmasak!

A nappali, hálószoba, gyerekszoba falára inkább telítetlen, világosabb árnyalatok – mint a tojáshéj sárga, napsárga, vaníliasárga – a megfelelőbbek. Olyan tereknél is választhatjuk, ahol kevés a természetes fény, mert barátságosabbá, melegebb hangulatúvá varázsolják a szobát. A lakásunk fogadóterébe, az előszobába vagy hallba is kiváló választás lehet.

Jól kombinálható a zöld megfelelő árnyalataival, és vidám mintás, virágos, kockás anyagokkal. A teltebb tónusok – főleg arannyal kombinálva – klasszikus, elegáns hatást keltenek. Modern otthonokban a világosabb, finomabb árnyalatok, és a játékosabb minták érvényesülnek jobban. Kékkel együtt használva nagyon erős kontrasztot ad, de a megfelelő árnyalatok kiválasztásával kellemes hatás érhető el. Ha pirosat és sárgát nagy felületeken egyszerre használunk, vibráló, zavaró hatást kelthet, ilyen esetekben a pirosat néhány kisebb kiegészítőn javaslom.

zöld a kikelet, a természet, a megújulás színe.Fejlődést, termékenységet, ugyanakkor nyugalmat is szimbolizál. Az emberi szem számára a legpihentetőbb szín.

A lakberendezésben is rendkívül sokoldalúan alkalmazható, mert árnyalatai ideálisak a hálószobákba, a nappalikba, a dolgozószobákba, a konyhákba és a fürdőkbe egyaránt. Gyerekszobák – különösen fiúszobák – kedvenc színe a lime-zöld az utóbbi években.

Más színekkel érvényesül igazán. Amennyiben vidám, friss, tavaszi hangulatot szeretnénk az otthonunkban, keverjük a zöldet sárgával!A sárga kiemeli a zöld frissességét, üdeségét. A megfelelőarányokat eltalálva nagyon jól mutat a pirossal és a lilával is.Ha rózsaszínnel együtt alkalmazzuk, akkor kedves, romantikus hatást érhetünk el.

kék az égbolt, a tenger, azaz a levegő és a víz színe. Férfiak és nők egyaránt szeretik, a színpszichológiai kutatások ugyanis azt mutatták ki, hogy a kék árnyalatai a férfiakat és a nőket is boldogabbá teszi. Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, de annyi bizonyos, hogy ez a szín szimbolizálja a reményt, a hűséget, a bizalmat és a stabilitást.

A lakberendezésben ideális szín a hálószobákba és a gyerekszobákba, mivel nyugalmat és tisztaságot sugall. De vigyázat, a gyerekeknél részesítsük előnyben a világoskéket,főleg kisebb alapterületű szobák esetében, ugyanis a sötétkék optikailag zártabbnak és kisebbnek mutathatja a helyiséget.

Étvágycsökkentő hatása miatt nem javasolják konyhákba, illetve étkezőkbe (kivéve, ha valakinek éppen a fogyás a célja…), de én úgy gondolom, hogy kisebb felületeken egy üde kék árnyalat nem okoz ilyen jellegű problémákat.

A kék és a zöld együttes használata frissességet kölcsönöz az enteriőrnek, ha egyenlő mértékben, de különböző, élénkebb és visszafogottabb árnyalatokat kombinálunk.

Minden tavaszi színárnyalat használatával kapcsolatos jó tanács: Ha nem szeretnénk túl harsány enteriőröket, akkor ellenpontként használjunk gránitszürkét, vagy olyan meleg barna színeket, mint az őzbarna és a kakaóbarna, mert ezek semlegesítő hatásúak. Az összhangot tökéletesíthetjük, ha a fémekből is inkább a sárgás tónusúakat választjuk.

Amennyiben költség hatékonyan szeretnénk megújítani, felfrissíteni a lakásunkat a tavasz jegyében, elegendő lehet akár a textilek,díszpárnák, terítők, függönyök lecserélése is. Az enteriőr-frissítést kiegészíthetjük a télen felgyülemlett felesleges holmik szelektálásával, és egy nagytakarítással is –a lelki megújulás és szűkebb-tágabb lakókörnyezetünk rendbetétele ugyanis szoros összefüggésben vannak egymással.

Vitkolczi Emese – lakberendező

www.ezeregyenterior.hu