természetes motívumú tapéta

A 2014-es tapétatrendekben a meghökkentés, a túlburjánzó érzelmek megjelenítése a mérvadó – ez derül ki számos nagy, nemzetközi tapéta -és fotóprint gyártó és forgalmazó cég termékpalettájáról. Nagyméretű madarak, óriási virág -és levélminták, dzsungelrészletek a legjellemzőbbek. Ha egy most divatos, markáns mintájú tapétát választunk, az a tér meghatározó eleme leszezért bánjunk vele finoman.

Elegendő, ha csak egy falon, falszakaszon használjuk. A nappaliban egy-egy funkciót emelhetünk ki: a tévéfal vagy a kanapé mögötti fal tapétázása, a hálószobában az ágy fejtámlájánál található fal kiemelése a legcélszerűbb.

emeraldgreen07

n03

Ha nem kedveljük az idei tapétatrendet, akkor nyugodtan válasszunk kifinomultabb és kisebb mintával rendelkező darabot. Szerintem örök divat a geometrikus forma, amely modern megjelenést kölcsönöz a helyiségnek.

bedrooms3

geometrikus geometrikus tapéta

A természetet megidéző, madarakat vagy szép, kézzel rajzolt fatörzset ábrázoló tapéta a rusztikus hangulatú otthonokba illik.

n19

Továbbra is divatos az apróbb virágminta, amely hálószobákba, vagy nőies lakásokba való, és egyaránt jól mutat a klasszikus, a vintage és a shabby chic stílusú enteriőrökbe.

virágminta hálóba

És a pöttyök sem mennek ki a divatból, bátran választhatók vidám, fiatalos otthonokba, szinte bármelyik helyiségbe.

pöttyös tapéta

A hidegburkolatok világában a ragyogó hatású mozaikburkolatok és fémes felületek, a strasszokkal díszített listellók (dekorcsíkok), valamint a kézműves termékek határozzák meg az idei trendet – derült ki a Bolognában megrendezett Cersaie kiállításon.

Megmarad a mozaikok és a nagyméretű burkolólapok vezető szerepe. A csillogás, a glamour stílus szintén dominál a burkolatok piacán. A népszerű mozaik gyakran fémes színekben tündököl, amit csillámokkal kevert fugával fokoznak tovább a tervezők. Strasszokkal díszített, LED-ekkel megvilágított, egyedi mintázatú mozaikminták és dekorcsíkok fokozzák tovább a hatást.

036 materia-mozaik-01

A csillogás mellett fontos helyet kapnak azonban a vintage stílus jegyében a kézzel készített és festett, egyedi mázas kézműves kerámiaburkolatok is – a vidéki stílust kedvelők örömére.

kézzel festett mázas kerámia

mázas

Továbbra is előkelő helyen áll a metrócsempe néhány éve újjáélesztett trendje, amely minimál, modern és loft hangulatú lakásokba egyaránt illik.

ikea_metro2013 light olive kitchen metrócsempe

Reneszánszukat élik a változatos, patchwork-re emlékeztető mintázatú cementlapok is, amelyek a moderntől a klasszikusig szinte az összes lakberendezési irányzatban alkalmazhatók.

Cementlapok_c257486e6e32741eb2f1936783fdbc6d

Cementlapok_8ba72f4d88d459641c1a95fffd37f73d 72d757ed19c5cb2c904a2e105d0ea79a

Az eddig ismertetett irányzatok természetesen nem azt jelentik, hogy bármelyiket is gondolkodás nélkül követni kell. Mindenki kiválaszthatja az otthona stílusához, az egyéniségéhez és pénztárcájához leginkább illő újdonságot, mértékkel alkalmazva. A trendkövetést elsősorban azok figyelmébe ajánlom, akik szeretnek naprakészek lenni a lakberendezés világában is.