vidéki stílus1

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tevő irányzatot country stílus néven is szokták említeni a szakirodalomban. Bármelyik nevén hívjuk is, a lényege ugyanaz: egy nagyon szerethető, nagyon személyes lakberendezési stílus. A vidéki stílussal kapcsolatban a legjobb hír az, hogy nem kell hozzá feltétlenül vidéki ház vagy nyaraló, egy nyugodtabb környezetben lévő városi lakásban is elérhető és kialakítható ez a hangulat.

523631_432175263495213_1429744058_n 525774_539771036038860_1082680546_n

Ennél a stílusnál fontosabb a kényelem, mint az esztétikum. Ez persze nem jelenti azt, hogy a vidéki stílusú berendezési tárgyak nem lehetnek szép és válogatott darabok. Lehetnek, de nem mindenáron. A forma sosem megy a funkció rovására.

Ennek (is) köszönhető, hogy ez az irányzat a jövőben is aktuális lesz, sőt, szerintem egyre aktuálisabb. Miért? Mert laza, barátságos, szerethető, emberi, és nagyon jól kifejezi a mai kor emberének a természet, és a természetesség, azaz a vidék és nyugalom iránti vágyakozását. Ezzel a stílussal megteremthetjük a béke szigetét, ahol egy kimerítő nap után csak ellazulni és pihenni szeretnénk. És: nem egy „rendmániás” stílus, egy kis lazaság kifejezetten jól áll neki. Kedvenc háziállatok is jól érezhetik magukat az ilyen otthonokban, sőt!

byhouseandgardendes

Ha ennek jegyében szeretnénk berendezni otthonunkat, igazán nincs nehéz dolgunk, mert a lakberendezési piac legkedveltebb darabjai az utóbbi időkben (a modern berendezési tárgyak mellett) az egyszerű, mégis gyönyörűen fényezett fabútorok, komódok, tálalók, vitrinek, székek.

A textilek fontos szerepet kapnak, használjunk virágos, pöttyös, vagy kockás kelméket, és ne feledkezzünk meg a háziszőttesekről és a patchwork takarókról sem! De vigyázzunk a mennyiséggel, nem kell túl sok függönnyel-szőnyeggel és terítőkkel beborítani a lakást, jobb, ha ezek csak finoman kiemelik és összekötik a rusztikusabb bútorokat az egyszerűbb darabokkal.

A vidéki stílusú enteriőr központi eleme a kandalló, rendszerint köré szerveződik a nappali többi berendezése. Ha erre a stílusra gondolunk, egy romantikus kinézetű, fával jól megtömött lobogó tüzű kandalló képe ötlik fel előttünk, egy teáskannával az asztalon, lehetőleg havas háttérrel… És nem is tévedünk: a vidéki stílus tagadhatatlanul nosztalgikus és rendkívül barátságos. Persze, ennek a stílusnak számtalan árnyalata van, gondoljunk csak az angol, a svéd vagy a francia vidéki otthonokra.

542896_457064817672924_301897252_n

A vidéki házakban a bútorok jellemzően fából készültek, gyakran akácból, a kisebb kiegészítők pedig fonott fűzfaágból. A fából készült berendezési tárgyak ma is fontos szerepet kapnak a lakás berendezésekor. A fonott vagy fa ülőbútorokat érdemes puha párnákkal, takarókkal kényelmesebbé és látványosabbá tenni. Nem kell, hogy minden bútordarab régies vagy nagyon rusztikus legyen, elég, ha csak a főbb, központi helyet elfoglalók ilyenek. Sőt, ha nem szeretnénk az egész lakást ebben a stílusban berendezni, akkor csak a vendégszobát/dolgozószobát vagy a hálót alakítsuk ki a fő stílusjegyek mentén vidéki hangulatúra, és ha beválik, jöhet az otthonunk többi része is!

vidéki4 vidéki3

423647_434397153273024_627055454_n

 Jó olvasást!  Emese

Fotók: pinterest