vintage eradekor_product_94_120517220504_4

Míg az előző blogbejegyzésben felvázolt shabby chic (https://ezeregyenterior.hu/kopott-elegancia-es-videki-baj-a-shabby-chic-stilus/) könnyed, légies, arisztokratikus hatást kelt, a most bemutatandó vintage (ejtsd: vintázs, vintidzs) stílus az előzőhöz képest játékosabb, ám számomra kissé giccsesebb irányzat.

A vintage szó eredeti jelentése a borászatból származik a Vintage Factory szerint, a bor régi voltára és minőségére utalva ezzel, a magyar használatban régi, klasszikus márkájú tárgyat értünk alatta. Divathullám, amely először a ruhákon, cipőkön, táskákon és az ékszereken jelent meg, és rövid idő alatt a lakberendezésben is követendő trend lett. Igazi vidéki stílus, amely minden kiegészítőjével tömény nosztalgiát áraszt magából.

vintage_stilus1

Elsősorban el kell határolnunk a retro fogalmától, mert a két irányzatot gyakran összemossák, összekeverik egymással. A vintage az 1920-as évektől az 1970-es évekig terjedő időszak divatjából válogat, legyen az öltözködési kellék vagy akár lakberendezési tárgy. A retro stílus a ’70-es évek közepétől a ’90-es évek közepééig terjed(het), bár más vélemények szerint a ’60-as években volt némi átfedés.

Főbb jellemzői: Az összeválogatott tárgyak lehetőleg eredetiek, de természetesen keverik utángyártott darabokkal is. Játékos, vidám stílus, a darabok nosztalgikus hangulatot árasztanak, olyasmit, ami láttán felsóhajtunk: „Mintha a nagymamám gyerekkorában járnék!” Kötelező kiegészítők a játékok, babák, mackók, mesekönyvek, bőröndök, fém kisautók stb.

Vintage-Bedroom-Idea

Divatos színek a fáradtrózsaszín, a halványkék, a fehér, és a menta.

vint

Jellemző bútordarabjai a régimódi kredenc, a lábaskád, és a vitrines szekrény, ez utóbbi általában kiemelt helyen áll, telepakolva a fent említett babákkal és mackókkal. Éppen emiatt a vintage stílus használatakor vigyázni kell a múzeumi hangulat elkerülésére.

Szinte kötelező kiegészítők a falra szerelt sárgaréz csaptelep a fürdőben, serpenyők, edények, bögrék a tűzhely fölé/mellé akasztva a konyhában, és bárhol egy hokedli…

vintage-lakberendezes-12

További hangulat-darabok: megsárgult fotók a falakon, porcelán csecsebecsék, horgolt és foltvarrott párnák és takarók, rongyszőnyegek. A bútorok fából készülnek és lehetőleg kopottasak, a padló parketta vagy kőburkolat. A vintage enteriőrökben sok a cserepes virág, a csipketerítő, karos csillár, és az ódon, fakeretes tükrök, az sem baj, ha hibás a keretük. Az anyagok tehát természetes alapúak, a textilek és a tapéták tarkák, virágmintásak, derűt és nosztalgiát árasztanak. E stílusjegyek alapján jól érzékelhető tehát, hogy az eredeti vintage egyfajta nosztalgikus időutazás a múltba, nagyszüleink és dédszüleink gyermekkorába.

 vintage-bedroom-mdn

Vintage-Bedroom White-Vintage-Bedroom

vintage

romantikusétkező

Jó inspirálódást!  Emese