És milyen legyen a tanulósarok?

large

A gyermekünk megszületésekor kialakított babaszoba a legjelentősebb változáson akkor esik át, amikor elkezdődik az iskola. Hirtelen rengeteg kérdés merül fel: Hol fog elférni az íróasztal? Melyik a legideálisabb szék? Milyen a jó íróasztali lámpa? Hová kerüljön az évek során felgyülemlett rengeteg játék, könyv, miegymás? A legnagyobb kihívás az átalakítással kapcsolatban az, hogy hosszú időre, akár 6-8-10 évre kell előre gondolkodnunk és terveznünk.

 Ha nagyon helyszűkében vagyunk, egyszerű és kézenfekvő megoldásnak tűnik legalább az első időkben az étkező,- netán a konyhaasztalból alkalmanként lecsípni egy kis területet, ahol a gyerek elkészítheti a házi feladatai és tanulhat. A gyerekszoba játéktárolásra használt polcos szekrényét is átalakíthatjuk egy lehajtható lap segítségével „tanulóasztallá”. Ezek azonban csak ideiglenes megoldások. Hosszútávon mindenképpen gondoskodnunk kell a szobájában egy megfelelő tanulósarok kialakításáról.

tanulósarok (12)

large (1)

A szoba átrendezése és az új funkció helyének megtalálása okoz majd némi fejtörést. Jó alkalom lesz viszont a régi, megunt játékok szelektálására, elajándékozására és/vagy eldobozolására, és a tárolók átgondolására. Ideje a kisgyerekhez alkalmazkodó alacsony bútorokon is változtatni, és fölfele terjeszkedni nagyobb elemes rendszerek segítségével. Ha testvérek közös szobában vannak, és csak így tudunk helyet szorítani az asztalnak, itt az emeletes ágy ideje.

lakoter_08

Mivel az íróasztal lapjának természetes megvilágítást kell kapnia, ezért az ablakkal szemben, illetve jobb- vagy balkezesség függvényében arra merőlegesen kell elhelyeznünk azt. Az asztali lámpa elhelyezését is ugyanilyen szempontok szerint kell megoldani. Fontos a szép kialakítású, stílusos lámpa, de a gyermek szemének védelmében a funkció az elsődleges. A jó íróasztallámpa többféle irányba is mozdítható, fényerőssége állítható, burája pedig megakadályozza, hogy használója szemébe világítson.

iroasztal_05

Egy átlagos asztal 75 centis, illetve egy átlagos szék 45 centis magassága korántsem illeszkedik egy 6-7 éves gyerek méreteihez. Ahhoz, hogy az írás-olvasás tanulásához ideális feltételeket teremtsünk kisiskolás gyermekünknek, olyan asztal-szék kombináció előnyös, amely a helyes testtartást elősegíti. A jó íróasztal lapja dönthető, magassága állítható. A két szempont közül a változtatható magasság a fontosabb, mert a gyors növekedést követnie kell. Nem vehetünk minden évben új bútort! Ha még a választott széket magassága is állítható, akkor közelítünk az ideális testhelyzethez, amely estén a talpak a padlón fekszenek, a comb és a gerincoszlop derékszöget zár be. A legújabb ergonómiai kutatási eredmények alapján fejlesztett székek módot adnak a hintázásra is, vagyis az ülés, a karfa, a támla leköveti izgő-mozgó használója minden helyzetváltozását.

3241934_2edcc0a779061dc34b7a579c49492764_wm

Az iskolakezdéssel a tankönyveken, iskolatáskán kívül egy sor olyan eszköz és kellék kerül be a gyerekszobába, aminek tárolása fejtörést okozhat. Az íróasztalba eleve beépített fiókok sokat segíthetnek, de valószínűleg nem biztosítanak majd mindennek elég helyet. Jó szolgálatot tehet az asztal alá helyezhető fiókos tároló, amely görgői segítségével könnyen mozgatható. Biztosan szükség lesz még néhány könnyen elérhető rendszerezőre az apróságok miatt, ezeket az asztalon helyezzük el úgy, hogy azok tárolása ne menjen a tanulófelület rovására. Az asztal közvetlen szomszédságában elérhetők legyenek a tankönyvek, füzetek, mappák és az íróeszközök, amelyeket a legideálisabb kombinált nyitott-zárt polcokon tartani. Mivel még ebben a korban is a legfontosabb személyiségfejlesztő a játék, maradjon szabad hely a szobában erre is!

tanulósarok (6)

A kisiskolás korú gyerekek még ösztönösen az élénk színeket preferálják, de mivel a játékok, tankönyvek, füzetek, írószerek stb. nagy része is színes, a gyerkőc érdekében jobb, ha ezeknek egyszerű, nyugalmas hátteret teremtünk, mert a túlságosan erős színingerek, ugyanúgy, mint a zajok, feszültté teszik a gyerekeket.

romantikus állíthatómagasságúasztallap

Jó iskolakezdést kívánok!     Emese