penthouse_gyerekszoba

Egyáltalán milyen funkciókat érdemes felvinni a tetőtérbe?

Leggyakrabban a gyerekszobák kapnak helyet fent, ami – főként nagyobb gyerekek, kamaszok esetén – kellemes szeparáltságot jelenthet. Azaz, a két élettér el tud különülni egymástól. Kisebb gyerekek számára izgalmas, játékos, kuckós tereket alakíthatunk ki, amit biztosan élvezni fognak.

gyerekszoba

A hálószoba és/vagy a dolgozószoba is sokszor kerül kialakításra a felső szinten. Az előbbihez jó, ha társul egy fenti fürdő is, amennyiben van rá elegendő hely. Elég kényelmetlen két szint között ingázni, ha nem muszáj, kerüljük el.

A franciaágyat és az éjjeliszekrényeket, illetve a ruhaneműk tárolására szolgáló, egyedileg tervezett gardróbot, komódot is elhelyezhetjük az alacsonyabb falak mentén. Akár az ablak alatti, térdfalmögötti tér is lehet tárolóhely, ha elég a mélysége, és eleve erre a célra alakítjuk ki.

Tetőtéri dolgozószoba esetén az íróasztalnak keresve sem találhatnánk jobb helyet az ablak előtti területnél.

A vendégszoba, gyerekdühöngő, háztartási helyiség is mind felvihető a padlásra.

1 Kind Design Green-Attic-Bedroom háló Minimalist-Attic-Bedroom-Ideas

Speciális eset, de manapság már egyre többször előfordul (pl. többgenerációs családi házaknál), hogy a nappali kerül fel a beépített padlástérbe. Ilyen esetekben gipszkartonozás, lambériázás helyett nagyobb térélményt biztosíthatunk, ha megmutatjuk a tető faszerkezetét, a kötőgerendákat, fogópárokat, fa oszlopokat. Minél tisztességesebben építették meg dédapáink ácsai a fedélszéket, annál több faszerkezeti részletet mutathatunk meg, érdekes hatásokat érve el velük. A tetőzugok alkalmasak rá, hogy előttük a szórakoztató elektronikai eszközök számára egy alacsony komódszerű tárolót alakítsunk ki. Ugyanilyen egyedi bútorban könyveket, katalógusokat, CD-ket, DVD-ket is tudunk tárolni. Az ülőbútorok egy része is kerülhet a ferde tetősík alá, de szellősen, térbe is állíthatók, ha elegendő helyünk van rá.

Általában elmondható a tetőterekről, hogy a bennük kialakított helyiségek berendezése legyen könnyed, nagyvonalú, nyitott. A tetőtérnek nem áll jól a zsúfoltság.

 tetoteri-lakas-nappalija attic-room-36

Lényeges a fény kérdése is. Amint beépítjük a tetőteret, annak ugyanazon elvárásoknak kell megfelelnie, mint a többi lakórésznek. A pára -és hőszigetelés kialakítása mellett nagy figyelmet kell fordítani a tetőtéri ablakokra is. Ahhoz, hogy kellő mennyiségű fény jusson a tetőtérbe, a hasznos alapterület (1,90 méter feletti belmagasságú terület) legalább 10 százalékának kell üvegfelületnek lennie. A tető hajlásszöge nagymértékben befolyásolja az ablak optimális hosszúságát. Minél alacsonyabb a tető hajlásszöge, annál hosszabb ablakot érdemes választani. Optimális beépítési magasságról akkor beszélünk, ha az üveg alja a padló szintjétől 90–110 cm-re, az ablak felső kilincse pedig 185–200 cm-re kerül, így akár ülő helyzetben is ki lehet látni az ablakon.

Több kisebb ablak egyenletesebb fényeloszlást biztosít a tetőtérben, mint kevesebb, de nagyobb méretű ablak. A magasan elhelyezett ablakoknál fontos, hogy könnyen tisztán tarthatóak legyenek. A nagy ablakgyártó cégek ezt egy speciális bevonat révén érik el, ami a napfény hatására fellazul, és így a szennyeződést a csapadék jórészt el is távolítja.

Persze, a tetőtéri ablakokat is kell árnyékolni, ezek azonban speciális függönyözési eljárásokat igényelnek. Természetesen a tetőtéri ablakokhoz a gyártók külső árnyékolók, redőnyök és reluxák nagy választékával állnak rendelkezésünkre. A tetősík ablakok mellett épülnek tetőfelépítmények is, melyekben gyakran megjelennek a háromszög alakú, vagy akár a sokszögű ablakok is. A nagy felületű, nagyon látványos ablak-falakat is problémás jól függönyözni. És a sokszögű ablakokról még nem is beszéltünk. Ezek mind egyedi megoldást igényelnek, általános szabály nincs rájuk. Egy-két ötlet azonban alkalmazható bizonyos esetekben. A ferde tetősíkú ablaknál például az ablak fölé és alá is erősítsünk egy rudat, és miután a függönyt felakasztottuk, tegyük az alsó rúd mögé a függönyt.

A lamellás (szalag)függönyök a nagy üvegfelületek árnyékolásra kiválóak. Anyaguk időjárás-álló, akril, üvegszál vagy poliészter alapú. Alakjuk az ablak formájához igazítható, lehet egyenes, ferde vagy íves kialakítású is. Változatos szín -és mintavilággal rendelkeznek, és egyesítik a fényzárók és a dekorfüggönyök feladatát. Kézzel szabályozhatók, forgatórúd vagy gyöngylánc segítségével. Ha abszolút kényelemre vágyunk, válasszuk az elektromotoros változatot, amelyet távirányítóval vagy időzítő kapcsolóval hozhatunk működésbe.

A tetőtér festése vagy tapétázása az utóbbi idők egyik legkreatívabb területévé vált, hiszen nagyon hangulatos és stílusos enteriőröket hozhatunk létre a színek és formák segítségével. A zegzugok közül a lényegeseket kiemelhetjük egy-egy erőteljesebb festéssel vagy hangsúlyosabb tapétával, másokat eltüntethetünk. Ugyanannak a színnek sötétebb-világosabb árnyalatát is használhatjuk, szintén attól függően, milyen hatást akarunk elérni vele. A ferde falak világos színárnyalatra festése például vizuálisan tágítja a teret. De a tetőtér a kreatív falfestések, faldekorációk helyszíne is, hiszen itt bátrabban szárnyalhat a fantáziánk, mert a határ valóban csak a csillagos ég!

Attic-Bedroom-Ideas Blue-Attic-Bathroom Classic-Attic-Bedroom háló2

Emese

www.ezeregyenterior.hu

Fotók: pinterest